Töcksfors köpcenter. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
Töcksfors köpcenter: Foto: Sveriges Radio.
Lars-Erik Eröy, platschef Töcksfors köpcenter
2 av 2
Lars-Erik Eröy, platschef Töcksfors köpcenter

Svag norsk krona hotar inte gränshandeln

"Många har det som en tradition"
1:12 min

För första gången på fjorton år är den norska och svenska kronan lika mycket värda. Flera stora köpcenter har byggts upp nära den norska gränsen för att locka till sig norrmännen som vill handla billigt i Sverige, och man är inte speciellt orolig för framtiden.

– Just för gränshandeln och julhandeln tror vi inte att det kommer att påverka jättemycket. Några kanske inte väljer att åka hit och handla samtidigt är det många som har det som en tradition att åka hit och handla, säger Lars-Erik Eröy som är platschef på Töcksfors köpcenter. 

Hela hösten har den norska kronan fallit och varorna i Sverige har blivit dyrare för de Norska shopparna. Trots detta har köpcentret i Töcksfors haft en riktigt bra höst.

Mejeriprodukter till exempel är fortfarande halva priset här i Sverige för norrmännen jämfört med hemma i de norska matvarubutikerna. Så Lars-Erik Eröy är inte orolig för framtiden.

– Valutan är en så liten del av vad norrmännen tjänar när de åker till Sverige och handlar

Den norska lantbrukspolitiken gör att de priserna i Norge är mycket högre där på en del lantbruksprodukter.

– Så jag tror att gränshandeln kommer att stå sig stark i rätt så många år framöver, avslutar Lars Erik Eröy

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".