solenergi i Las Vegas, USA
Solenergi gynnar klimatet. Foto: TT

Stort intresse för solel i Värmland

"Tjäna pengar är inte den drivande kraften idag"
1:33 min

Intresset för att få bidrag för att ställa om till solceller är stort. Just nu står 94 personer i kö i länet för att få investeringsstöd från Energimyndigheten.

Enligt Sara Bargi som är enhetschef för hållbar el på Energimyndigheten är det inte bara ekonomin som styr intresset.

– Tjäna pengar är inte den drivande kraften idag, det tar en viss tid innan du får tillbaka din investering. Däremot är det många som vill bidra till ett hållbara samhälle, de ser det som en insats. Men också den här självhushållningskänslan, folk tycker det är kul att producera sin egen el, helt enkelt, säger hon.

Det finns ju gott om plats på våra hustak för solceller som producerar el. En teknik där din investering lär hålla minst 25 år. Det är svårt att helt ersätta den köpta elen, men det går att klara sig ganska långt, åtminstone det ljusa halvåret.

– Vi har ju stort elbehov på vintern i Sverige, och då producerar inte solceller inte så mycket. De är absolut inte en lösning på alla våra problem. Men vi behöver öka andelen förnybar energi och solceller kan absolut bidra till det, tycker Sara Barg

Staten har haft ett investeringsstöd för solceller sen 2009, Värmlands län har hittills fått 12,5 miljoner kronor, men många fler vill få hjälp,  först i kön har väntat sen maj 2013. Men på grund av extravalet är det ju inte helt klart hur det blir med stöden nästa år och vilken budget som gäller efter mars månad.

Sara Bargi på Energimyndigheten tycker inte man ska stirra sig blind på just investeringsstödet. Det går att få ROT-avdrag för installationen, man kan också få skatteåterbäring om man säljer sol-el samtidigt som man använder elen själv. Men framför allt så har det blivit mycket billigare med solceller.

– Priserna har ju sjunkit så mycket så mycket så att de som installerade solceller med hjälp av stödet 2010 betalade ändå mer än vad du kanske behöver betala idag om du installerar utan stödet, menar Sara Bargi, Energimyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".