Bredband grävs ner. Foto: Johanna Lindblad/Sveriges Radio.
1 av 2
Bredband grävs ner. Foto: Johanna Lindblad/Sveriges Radio.
Gösta Bergström, Företagarna. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Gösta Bergström, Företagarna. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Trög utbyggnad av snabbt bredband hinder för näringslivet

Gösta Bergström: "Man borde kommit längre i dag"
1:46 min

Det är en lång bit kvar tills Värmland når regeringens mål om bredband till de flesta svenskar. Målet är 100 MB i bredbandet för att man ska kunna använda alla tjänster, och i Värmland har bara 34 procent tillgång till det.

Inte minst är det viktigt att företagen kan få tillgång till fiberbredband. Gösta Bergström är aktiv i organisationen Företagarna i Bergslagen och saknar bra bredband.

– För vissa företag som vill bygga säkerhet med kameraövervakning så är ju det ett uppenbart problem att kommunicera om man inte har bredband, säger Gösta Bergström som har sitt företag i Bergslagsorten Ludvika.

Han hör ofta om behovet av bredband, för en del företag skulle det vara avgörande för fortlevnad eller etablering att kunna sända och ta emot stora mängder data. Det här är en utveckling som går alldeles för långsamt i stora delar av Mellansverige, bland annat Värmland, menar Gösta Bergström.

– Med tanke på den teknikutveckling som man ändå har känt till under lång tid vad det gäller fiber, borde man hunnit längre idag, det tycker jag.

Regeringens mål är att 90 procent av landet ska ha tillgång 100 MB år 2020 och för det behövs det fiber nedgrävt i backen. Patrik Sandgren är projektledare på regeringens Bredbandsforum och menar att en del län som Värmland i början satsade på annan teknik än nedgrävt fiberbredband, något som i backspegeln blev fel.

– Där man satsade på att bygga vidare på det kopparbaserade telenätet nådde man en ganska snabb utbyggnad till många för en ganska så billig penning. Men de investeringarna är inte lika mycket värda i nuläget, utan där måste man börja om och bygga en fiberinfrastruktur, menar Patrik Sandberg.

Takten på bredbandsutbyggnad med just fiber har dock ökat på senare år i Sverige, berättar Patrik Sandgren. Modellen som visat sig framgångsrik utanför de stora tätorterna är att engagera byalagen att gräva till närmaste knutpunkt.

– Det är byborna själva som står för en del av de här grävkostnaderna, bjuder varandra på markinträdesavgifter och leder de här projekten. Det har visat sig vara en väldigt effektiv metod för att snabbt nå ut med bra bredband på landsbygden, förklarar Patrik Sandberg.

Fotnot: Siffran på utbyggnad av bredband kommer från PTS - Post- och telestyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".