Christina Widén, ekonomichef på barn och ungdomsförvaltningen i Karlstad.
Christina Widén, ekonomichef på barn och ungdomsförvaltningen i Karlstad. Foto: Johanna Skoglund.

Stort behov av förskoleplatser i centrala Karlstad

Ont om förskoleplatser i centrala Karlstad
1:31 min

Det är ont om förskoleplatser i Karlstad i område syd, där de centrala delarna ingår och alla barn kan därför inte erbjudas plats inom sitt område.

– De senaste åren har vi sett en tendens till att folk bor kvar i city med sina barn och det innebär att behovet av förskoleplatser ökar, säger Christina Widén, ekonomichef på barn och ungdomsförvaltningen.

Hon förklarar att förvaltningen jobbar på att lösa situationen på lång sikt men att det är något som tar tid. Att hitta nya lokaler i centrala Karlstad som man kan använda både på kort och lång sikt är inte enkelt.

– Barn och ungdomsförvaltningen har ett önskemål om en ny cityförskola som vi kommer föra fram till nämnden i april, berättar Christina Widén.

Under torsdagen tog kommunfullmäktige i Karlstad även beslut om att bygga tre nya förskoleavdelningar på Västerstrandsskolan. För att lösa situationen på kortare sikt har man stängt tre öppna förskolor och även öppnat nya avdelningar på Hultsbergsskolan och i Edsvalla.

Enligt Christina Widén föds det ungefär 1 000 barn per år i kommunen så det är ingen babyboom som ligger bakom kön. Däremot är det svårt att planera eftersom man inte vet när föräldrarna vill sätta sina barn i förskolan och därför blir det ibland ont om platser. Och att planera för fler platser än man behöver går inte.

– Vi har ju ett åtagande i strategiskt plan från fullmäktige att ha ett effektivt lokalutnyttjande. Så vi ska ju inte ligga med överytor egentligen, säger Christina Widén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".