Scen ur Nils Holgersson. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio..
Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Regionala kulturstödet kan komma att minskas

Ulf Nordström: "Det riskerar att drabba verksamheten"
0:57 min

Alliansen ville i sin budget spara pengar genom att lägga ner en stor del av stödet till kulturtidskrifterna - som räddades i sista stund. Istället vill Alliansen spara på den regionala kulturverksamheten. Det skulle kunna innebära en halv miljon kronor mindre till bland annat Wermland Opera, Värmlands Museum och Västanå teater.

I januari får Region Värmland besked från Kulturrådet om hur mycket de har att röra sig med - och i februari fattas beslutet om hur pengarna fördelas på länets kulturinstitutioner.

Tror du att protesterna kommer bli lika högljudda när det handlar om kultur på landsorten som när det handlade om kulturtidskrifterna?

- Det är en bra retorisk fråga. Men när man föreslog att man skulle ta pengar från kulturtidskrifterna fanns det en tydlig målgrupp, när man väljer att ta från det regionala stödet så ges det i flera led. Det går inte att se konsekvenserna på samma tydliga sätt. Då kanske protesterna inledningsvis inte blir lika tydliga, säger Ulf Nordström, kulturchef på Region Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".