Dödat får. Foto: Krister Henriksson/Länsstyrelsen Skåne
Ett får dödat av varg. Arkivbild: Krister Henriksson/Länsstyrelsen Skåne.

Rekordår för vargangrepp

Jägaren Morgan Zetterqvist: "Det är extremt det här. Folk är uppgivna"
3:45 min

Aldrig tidigare har så många hundar och får angripits av varg i Värmland.
- Det är ett rekordår, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare på länsstyrelsen.

När länsstyrelsen sammanfattar årets rovdjursangrepp så är det en sak som sticker ut markant.

- Det är återigen vargen och angrepp på fårbesättningar. Det är ett rekordår vad gäller angrepp på får. Vad det beror på är väldigt svårt att säga men ju större vargstammen blir så ökar ju sannolikheten för angrepp på tamdjur. Men det är inte hela sanningen eftersom vi haft så få angrepp de senaste åren. Vi tror att slumpfaktorn spelar stor roll, säger Fredrik Wilde.

Även förra året såg man en ökning på anmälningar av dödade och skadade får men årets ökning är mycket stor. Sammanlagt rör det sig om 140 stycken och attackerna är  spridda över hela länet. Under de tidigare femårsperioden har det rört sig om 10-50 stycken per år.

Även när det gäller vargangripna hundar är 2014 ett rekordår. Den högsta siffran tidigare var 2007 med 15 angrepp och i år har 17 skadade eller dödade hundar rapporterats in.

Värst drabbat är Årjäng - med en tredjedel av alla fall. Där har sex jakthundar dödats eller skadats under årets älgjakt. Ordförande i jaktvårdskretsen är jägaren Morgan Zetterqvist:

- Det är extremt det här. Folk är uppgivna.

Jaktvårdskretsen väntar nu på besked om skyddsjakt på två vargar. Mängden angrepp har påverkat jägarna. Få vågar nu jaga med löshund och flera av dem vill inte längre hjälpa till vid trafikolyckor med skadat vilt.

I Årjängs kommun finns sedan tidigare två etablerade vargrevir, i Glaskogen och Djurskogen, men det är inte där angreppen gjorts. Fredrik Wilde på länsstyrelsen, tror att angreppen kan ha att göra med att ett nytt vargrevir håller på att etableras. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".