Polisbil. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Polisfacket rasar mot chefens förmånsbil

Polisens skyddombud: "En vansinnig prioritering"
1:28 min

Polisen behöver köpa in nya utryckningsbilar. Men i och med den stora omorganisationen som polisen går igenom har budgeten mer än halverats till nästa år. En av de få bilar som ska köpas in blir en förmånsbil till den biträdande regionchefen. Det här får polisfacket att rasa.

– Det är faktiskt en vansinnig prioritering. Kärnverksamheten, den verksamhet som ligger nära medborgarna, ska ligga i fokus, säger Sara Stenlind, huvudskyddsombud i region Bergslagen, där Värmland kommer att ingå.

I den nya polisorganisationen i Region Bergslagen (Värmland, Örebro och Dalarna) finns det behov av ett 40-tal nya polisbilar. Det här då många av de befintliga är slitna och har gått mycket långt.

Men nu när budgetarbetet är inne i slutfasen står det klart att det inte blir några större investeringar nästa år. Budgeten kommer mer än halveras och en få bilar som kommer att köpas in under nästa år blir en förmånsbil till den biträdande regionchefen.

Ett beslut som enligt Sara Stenlind kan få allvarliga konsekvenser.

– I värsta fall att vi inte kan komma till undsättning i den utsträckning vi önskar, säger hon.

Ekonomichefen Iren Wånggren som ansvarar för budgetarbetet känner till att det finns vissa brister i bilparken men tror inte att fackets scenario kommer att inträffa.

– Det är ett scenario som jag inte tror kommer att inträffa. Det är självklart att vi ser till att vi har fordon så att vi kan åka på de larm som allmänheten begär och önskar, säger hon.

I vilket läge tycker du själv att det är befogat att köpa in en förmånsbil kontra en polisbil?

Det är omöjligt att säga, jag tycker säkerheten för poliserna ute på fältet är nummer ett, säger Iren Wånggren.

I dag kom också kritik mot den nya polisorganisationen, efter årsskiftet slås dagens 21 polismyndigheter samman till en. Närmare 70 procent av poliserna tror inte att verksamheten kommer fungera bättre enligt en undersökning Polisförbudet och Sifo gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".