Får och lamm betar ute. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Fåravelsföreningen om vargangreppen: "En stor psykisk påfrestning"

Ulf Ekholm: "Vi får psykisk ohälsa"
10 min

Aldrig tidigare har så många får angripits av varg i Värmland som under 2014.

– Vi får psykisk ohälsa. Det ska in i begreppet allvarlig skada när det gäller att få skyddsjakt, säger Ulf Ekholm, ordförande i Värmland fåravelsförening

– Man kan väl sammanfatta detta med att en uppgivenhet råder. Det här påverkar vår vardag 24 timmar om dygnet hela betessäsongen. Man är uppriven, frustrerad och klart bekymrad, säger Ulf Ekholm, ordförande i Värmlands fåravelsförening.

Vad tror du att dessa siffror gör för acceptansen av den vargstam vi har?

– Det är en låg acceptans för den storlek vargstammen har. Däremot vill jag vara tydlig med att säga att vi, fårnäringen, respekterar de politiska beslut som är tagna.

Nu kommer en licensjakt på varg att starta den 9 januari, om ingen oförutsett inträffar. 24 vargar får skjutas. Räcker det?

– Vi är glada över licensjakten. Den har en stor psykologisk betydelse, men vi hade gärna sett att antalet skulle ha varit fler, säger Ulf Ekholm.

– Jag förstår problemet. Det är inte så att vi som står på vargens sida tycker det är acceptabelt att vargarna äter en massa får. Det är 140 får som tagits, men det är i några speciella områden - Väse, Kristinehamn och Lekvattnet. Vi är inte motståndare mot skyddsjakt så det här går att få bort, säger Jan Bergstam, Rovdjursföreningen och medlem av viltförvaltningsdelegationen.

Han är positiv till en skyddsjakt som siktar på att styra vargarna till att vara i områden där de inte stör tamboskapen så mycket. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".