Degerfors. Foto: Maria Elisson/Sveriges Radio Örebro
Degerfors. Foto: Maria Elisson/Sveriges Radio Örebro

Missnöje efter valet av oppositionsråd i Degerfors kommun

"Vi som opposition fick inte välja våra"
1:44 min

En av de båda oppositionsrådposterna i Degerfors kommun gick i veckan till Moderaterna. Det har väckt starka känslor hos två andra partier i Alliansen. Centerpartisten Birgitta Höijer menar att en centerpartist borde blivit oppositionsråd.

– Vi som opposition fick inte välja våra oppositionsråd. Utan då tog majoriteten makten i sina händer.

– Då blev resultatet som det blev, säger centerpartisen Birgitta Höijer.

Det är alltså valet av  Alliansens oppositionsråd som skapat starka känslor. Omröstningen stod mellan centerpartisten Birgitta Höijer och moderaten Johan Nordström, en sluten omröstning som Johan Nordström vann med 16 röster mot 5. Efter att 10 ledamöten valt att lägga ner sina röster.

Då Moderaterna ingått ett samråd med Vänsterpartiet angående kommunens budgeten, menar Birgitta Höijer att Moderaterna inte längre kan ses som ett oppositionsparti.

Moderaten Johan Nordström håller inte med. Han menar att moderaterna är ett oppositionsparti även om man valt att samverka med Vänsterpartiet:

– Den här samverkan är enbart för att undvika ett totalt politiskt kaos som skulle straffa våra kommunmedborgare på ett väldigt, väldigt hårt sätt. Vi tog ansvar och vi gjorde det här med full insyn, och det kommer att gå jättebra, säger Johan Nordström. 

Känner du att du kan kritiskt granska den ledande majoriteten i kommunen?

– Ja, och det vet de om.

Vänsterpartisten Roland Halvarsson är kommunstyrelsens ordförande, och han menar att det gått rätt till.

– Resultatet blir det som fullmäktigt ville ha, det accepterar jag fullt ut.

Oppositionen menar att ni styrt omröstningen om oppositionsråd.

– Nej, helt felaktigt. Alla har en röst, då är alla röstberättigade. I så fall skulle de inte ha röstat på kommunalråden.

Röstade ni på moderaten?

– Det var en sluten omröstning. Så det kan jag inte avslöja, säger Roland Halvarsson som är kommunstyrelsens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".