Henrik Degert Berg från Ung företagsamhet, och Peter Kullgren (KD). Foto: Sveriges Radio.
Henrik Degert Berg från Ung företagsamhet, och Peter Kullgren (KD). Foto: Sveriges Radio.

Lågt antal UF-företag på kommunala skolor

UF:s regionchef: "Vi behöver en röd tråd"
1:26 min

Andelen gymnasieelever i Karlstad som väljer att starta ett UF-företag är mycket lägre på kommunala skolor än på friskolorna. Det säger siffror som Ung företagsamhet presenterade idag.

UF-företagande innebär att gymnasielever läser en frivillig kurs där de får lära sig att starta företag. Enligt Ung företagsamhet är det viktigt att öva på entreprenörskap och lära sig att ta ansvar, fatta beslut och skaffa kontakter.

Det finns åtta fristående gymnasieskolor i Karlstad, och fyra kommunala. På friskolorna är det totalt hela 67 procent som läser UF-kursen, men på de kommunala skolorna är det bara 33 procent.

– Jag tror att det beror på att man på de kommunala skolorna valt att inte satsa på praktiskt entreprenörskap och UF-företagande. Den kulturen har saknats i lärarkåren, säger Henrik Degert Berg, regionchef för Ung företagsamhet i Värmland, och fortsätter:

– För att det ska fungera bra så behöver det finnas en röd tråd från politiken och förvaltningen ner mot skolledning och lärarnivå. Det är det som behövs för att få till en förbättring.

Och nu kontrar den politiska majoriteten i Karlstad med ett initiativ.

– Vi vill mer. Därför lägger vi ett initiativ där vi säger att minst 30 procent av eleverna i Karlstad, på både fristående och kommunala skolor, ska starta och driva ett UF-företag, säger Peter Kullgren (KD), kommunalråd i Karlstad kommun.

Nu blir det kommunledningskontoret och gymnasieförvaltningens uppgift att ta fram och genomföra åtgärder för att nå målet. Ung företagsamhets regionchef Henrik Degert Berg tycker att förslaget är realistiskt.

– Om vi tar fram en bra plan är det helt möjligt att realisera. Jag tänker att man kan göra det inom en femårsperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".