Alfons Åberg
Alfons Åberg. Foto: Nordisk film

Alfons, Pettsson och deckare är de populäraste böckerna som lånats ut

"Den handlar om två barn som löser mysterium"
1:12 min

Lilla spöket Laban, Alfons, Pettsson och Findus och deckare toppar listan över mest lånade böcker vid stadsbiblioteket i Karlstad i år.

Vilka är dina favoritböcker? Lämna ditt tips genom att kommentera!

En annan bok som återfinns på tio-i-topp listan är böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå som sjuåriga Nils Sandberg läst.

– Den handlar om två barn som löser mysterium, säger Nils Sandberg.

Vad är det som är så spännande med de böckerna?

– Man vet inte riktigt vem som är tjuven, säger Nils Sandberg.

Bland de böcker som lånats ut flest gånger vid Karlstads stadsbibliotek när det kommer till barn- och ungdomslitteratur toppas listan av flera titlar av Gunilla Bergström om Alfons Åberg och Sven Nordqvist böcker om Pettsson och Findus och så ser det ute på de flesta bibliotek.

Mest utlånad bland vuxenlitteraturen är en deckare som utspelar sig i Hagfors-trakten mitt under älgjakten. Det är boken Svara om du hör mig,  av värmlänningen Ninni Schulman, som lånats ut 274 gånger. Men det är inte bara deckare som hamnar på topp tio listan - på andra plats kommer romanen Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson.

En som har läst en populär deckare som toppar barn- och ungdomsböckerna är 11-åriga Sofia Sandberg som läst Lasse-Majas detektivbyrå:

– Den var bra. Den handlar om mycket olika saker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".