Ulf Blomquist. Skolchef i Torsby kommun. Foto: Lennart Nordenstein.
Ulf Blomquist skolchef i Torsby kommun. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Torsby

Mindre skolor hotas av nedläggning

Ulf Blomquist: "Vi behöver behörig personal"
1:26 min

Hela grundskolan i Torsby kommun behöver en ny struktur där mindre skolor kan komma att läggas ner. Det har skolchefen Ulf Blomquist kommit fram till i en utredning som presenterades igår.

Nyckeln till framgång stavas bland annat nöjda lärare med rätt utbildning.

– Vi behöver möta kravet på behörig personal på alla skolenheter. Vi behöver också se till att våra elever får tillgång till elevhälsan varje dag.

Knappt två av tio elever som går ut nian i Torsby saknar behörighet att läsa vidare på gymnasiet. Kommunens mål är att alla elever ska kunna plugga vidare och förslaget om en ny grundskolestruktur, som bland annat innebär nedläggning av flera mindre skolor, är ett led i att det målet ska uppfyllas. Det är lättare att rekrytera behörig personal till större skolor till exempel och det finns fördelar med att lärare ingår i större arbetslag, säger skolchefen Ulf Blomquist, som gjort utredningen. 

– Alla lärare bör ingå i ett större arbetslag för att utbyta erfarenheter och sprida forskning.

Om skolan är liten blir även det sociala samspelet mellan eleverna lidande enligt skolchefens tjänstemannautredning. Utredningen med namnet - förslag på ny grundskolestruktur - ska nu bearbetas av politikerna. Men det är en lång resa som ska göras under våren innan beslut fattas i slutet av april, säger barn- och utbildningsnämndens socialdemokratiske ordförande Peter Jonsson.

– Det är roligt att jobba med utveckling av verksamhet. Det är inga besparingsåtgärder medräknade i det här utan det är en ren kvalitetsförbättringsåtgärd som vi ser det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".