Litet barn leker i en sandlåda. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Torsby slutar med bidrag till kooperativa förskolor

Marina Bäckwall: "Det blev kaos"
1:15 min

I somras beslutade Torsby kommun att ta bort lokalbidragen till kommunens kooperativa förskolor. För Ambjörbys föräldrakooperativ Vargen som hyr in sig i kommunens gamla skola blev det en chockhöjning.

Marina Bäckwall är verksamhetsansvarig för förskolan och hon berättar för P4 Värmland att situationen de befinner sig i just nu är ohållbar.

– Att gå ifrån att inte betala någon hyra till att betala 33 000 kronor i månaden för en verksamhet med 14 barn, det är omöjligt.

Beslutet att ta bort bidraget till kooperativa förskolor beror enligt Peter Jonsson (S), ordförande i barn och utbildningsnämnden på en ändring i skollagen.

– Ändringen säger att lokalbidrag ska motsvara en snittkostnad för kommunens egna verksamheter, det finns en möjlighet att ge mer, men vi ser inte att vi har den ekonomiska möjligheten.

Här går uppgifterna helt isär. Både verksamhetschefen och ordförande för kooperativet Vargen i Ambjörby säger till P4 Värmland att ingen av dem har sagt till kommunen att förslaget skulle vara rimligt.

Ordförande säger också att hon visst haft kommunikation med tjänstemannasidan, närmare bestämt Torsbys skolledare, om att kooperativet inte klarar den nya hyran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".