Polishuset i Karlstad. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Polishuset i Karlstad. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Polisen omorganiserar med nyårslöfte

"en förändring där gränserna bryts ned"
1:27 min

En ny polisorganisation träder i kraft från och med det nya året. Polismyndigheten Värmland försvinner liksom 21 andra polismyndigheter och blir istället polisområden. Men det kommer inte att innebära färre poliser i länet.

– Det här är en förändring som polisen pratat om i många år, en förändring där gränserna bryts ned mellan organisationerna. En polismyndighet kommer att göra att de skillnader som vi idag ser mellan myndigheterna försvinner. Säger Per Ström Informationschef på polismyndigheten i Värmland.

En viktig del i omorganisationen är att polisen ska arbeta närmare medborgaren.

Polisen ska genom så kallade medborgarlöften arbeta med saker som oroar medborgarna i polisområdet. Det kan handla om risker för ungdomar att hamna i drogmissbruk, vissa hotfulla miljöer och även platser som behöver bättre belysning.

– Vi har ett pilotprojekt idag i Värmland där kommunerna Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors provar detta tillsammans med polisen i norra Värmland.

Rikspolischefen blir precis som idag högsta chef men sedan kommer det att finnas en polisområdeschef för Värmland. Samverkan kommer att bli bättre bland annat genom att samverkansregioner bildas. Värmland kommer i första hand att samverka med Dalarna och Örebro men samverkan kommer förstås att kunna ske över hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".