Ledarna för Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammas med Alliansen. Foto: TT
Ledarna för Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammas med Alliansen på lördagens presskonferens. Foto: TT

Ris och ros efter beskedet om inställt extraval

Christian Holm (M): "Bra att vi får tydliga spelregler"
0:59 min

Det blir inget extraval den 22 mars, det meddelade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens på lördagsförmiddagen. Beskedet om en överenskommelse välkomnas av värmländska riksdagsledamöterna Lars Mejern Larsson (S) och Christian Holm (M). Men Runar Filper (SD) är kritisk.

Decemberöverenskommelsen, som den kallas, har träffats mellan regeringspartierna och Allianspartierna. Den handlar bland annat om hur en minoritetsregering ska kunna styra Sverige, och hur partierna ska bete sig vid en budgetomröstning.

Följden av överenskommelsen blir att regeringen nu inte utlyser något extraval. Valet var tänkt att utlysas nu på tisdag och hållas den 22 mars.

– Jag välkomnar det. Jag är glad att det inte blir något extraval, och att man har lyckats hitta en lösning på det här, sa Lars Mejern Larsson (S) till P4 Värmland precis före presskonferensen på lördagsförmiddagen.

– I grunden är det bra för Sverige att vi har förutsättningar att på ett bra sätt ta ansvar för landet, säger Christian Holm (M), om uppgörelsen.

Sverigedemokraternas värmländske riksdagsledamot är däremot inte nöjd med Decemberöverenskommelsen.

– Jag tycker att det är märkligt att man går emot de demokratiska principerna med ett regelverk där en minoritet kan styra över en majoritet. Det ljuder märkligt i mina öron, säger Filper (SD).

Som en följd av dagens överenskommelse kommer Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

Decemberöverenskommelsen

Den statsministerkandidat som representerar den största partikonstellationen släpps fram vid omröstning om talmannens förslag. Det sker genom att övriga partier som står bakom överenskommelsen lägger ned sina röster.

En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Om det finns en risk för att förslaget skulle falla avstår övriga partier som står bakom överenskommelsen från att delta i omröstningen.

Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.

Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal; försvar och säkerhet, pensioner och energi.

Överenskommelsen tillämpas första gången när regeringen lägger fram vårpropositionen i april 2015.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".