En man misshandlar en kvinna. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
En man misshandlar en kvinna. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Fler kvinnor väntas söka hjälp för våld i hemmet efter nyår

Kvinnojouren: "Vi har fått en del påringningar"
1:25 min

Det är många som hör av sig till kvinnojourerna efter jul- och nyårsledigheten, och på Kvinnojouren i Karlstad väntar man ett ökat tryck efter helgerna.

– Vi har fått en del påringningar under helgen och vi har kvinnor och barn som bor hos oss under helgen. Det är skönt att vi finns och kan hjälpa de som behöver, säger Marianne Dahlberg, ordförande för Kvinnojouren i Karlstad.

Våld och hot i nära relationer ökar under ledighet- och semester. Därför firar fler kvinnor och barn jul och nyår på skyddade boenden i Värmland. Trycket på jourerna brukar dock vara ungefär som vanligt under jul- och nyårshelgerna och ökar först efter trettonhelgen säger Marianne Dahlberg.

– Tyvärr försöker kvinnorna stanna hemma i miljön även om det inte är så bra. Särskilt om det finns barn med för man vill inte rycka upp dem. Naturligtvis vore det bättre om de skulle slippa att vara i en miljö där det förekommer misshandel, men det verkar som om man söker sig till oss mer efter helgerna, säger Marianne Dahlberg, ordförande för Kvinnojouren i Karlstad.

Marianne Dahlberg säger att kvinnojourerna kan hjälpa till med det mesta:

– Man kan bo hos oss, få stödsamtal eller vill söka sig någonannastans. Vi kan ge råd om mycket, säger Marianne Dahlberg, ordförande för Kvinnojouren i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".