Poliser och polisbilar. Foto: Ola Finell/Sveriges Radio.
Foto: Ola Finell/Sveriges Radio.

Anställda misstror nya polisorganisationen

Polisförbundet: "Ledningen har inte lyssnat på erfarenheten"
1:06 min

Drygt hälften av Polisförbundets medlemmar anser inte att den nya polisorganisationen kommer att bli bra. Polisförbundet har låtit SIFO göra en undersökning som visar att 55 procent känner sig missnöjda med den organisation som träder i kraft vid nyår.

Annette Nyström är ordförande i Polisförbundet i Värmland.

– Det är oroväckande att det är många som inte tror på organisationen.

Många av poliserna tycker inte att flera delar i organisationen kommer att fungera i verkligheten enligt Annette Nyström. Poliserna anser att ledningen inte har tagit nog hänsyn till den stora erfarenhet som finns av polisarbete inom myndigheterna.

I den nya organisationen ska polisen arbeta närmare medborgaren med så kallade "medborgarlöften". Poliserna ska då arbeta med saker som i omgivningen kan kännas hotfulla, allt från bättre belysningar till drogmiljöer.

– Det är jättebra att vi ska närmare allmänheten, men vi har inte fått några ökade resurser, varken personalmässigt eller ekonomiskt, säger Annette Nyström.

Men Polisförbundet är också positiva. Den nya polischefen anses bra, en stark ledning uppskattas och och den nya Rikspolischefen anses kunna leda organisationen i rätt riktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".