Carina Redevall, sommelier.
Carina Redevall, sommelier.

Julmust förhöjer din nyårsmeny

"Passar jättebra om man vill äta oxfilé"
7:52 min

Att fira en vit nyårsafton behöver inte innebära endast kranvatten till maten. Sommelier Carina Redevall hittat alternativa drycker till nyårsmenyn, med inspiration från de viner hon brukar servera.

– Det var egentligen inte så svårt, bara man tittade lite extra på hyllorna på Systembolaget, säger Carina Redevall.

Som fördrink har hon komponerat en alkoholfri mojito på ingredienser som går att hitta i en vanlig matbutik.

Till varmrätten har hon hittat en lagrad julmust som har vilat på romfat. Den är mindre söt än vanlig julmust.

– Den passar jättebra om man vill äta oxfilé på nyår, säger Carina Redevall. Även karljohansvamp är en bra matchning till lagrad must.

Till fiskrätter tipsar hon om vanligt mineravatten med pressad citron i för att få mer syra.

– Vill man få karaktär av ett Savignon Blanc-vin kan man ta någon centiliter av fläderblomssaft. Då får man syran och lite sötma, som passar jättebra till löjromstoast till exempel.

Carinas alkoholfria mojito

Mojito drinkmix

Tonic water

Hackad mynta

Pressad lime + limebitar

Krossad is

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".