Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef på Landstinget i Värmland. Foto: Lisa Linder Lindberg, Sveriges Radio.
Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef på Landstinget i Värmland. Foto: Lisa Linder Lindberg, Sveriges Radio.

Bättre samarbete skulle rädda liv

"Det finns hundratals miljoner att spara"
1:24 min

Ambulanssjukvården i Sverige är ojämlik idag. Men med ett bättre samarbete mellan landstingen skulle man både kunna rädda liv och tjäna hundratals miljoner kronor, enligt hälso- och sjukvårdschefen.

– Vi har alldeles för många exempel på där vi fokuserar på ur vems plånbok kommer notan att tas, istället för att fundera över hur vi gör för att rädda så många patienter som möjligt, säger Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef, Landstinget i Värmland.

Värmlands landsting har precis köpt in en ny ambulanshelikopter. Upphandlingen gjordes gemensamt med Dalarnas landsting som man har bildat ett kommunalförbund tillsammans med. Det mesta talar för att även landstinget i Västra Götaland kommer att ansluta sig till förbundet under nästa år, vilket innebär att det också kommer att få ta del av förmånerna i upphandlingen som Värmland och Dalarna har gjort med helikopterleverantören.

Förhoppningen är att ännu fler landsting ska vilja ansluta sig till förbundet.

En pilot får bara köra två olika typer av helikoptrar och en tekniker får bara serva två olika typer av helikoptrar åt gången enligt regler från europeiska luftfartsmyndigheten. Allt för att undvika att misstag görs. Idag finns omkring fem olika helikoptertyper i landet. Men med en enhetlig helikopterflotta och ett samarbete mellan landstingen i landet, så skulle man kunna göra stora vinster.

– Har vi två helikoptertyper i Sverige så kan vi samverka kring reservdelar, piloter och tekniker. Och i det finns det hundratals miljoner att spara om vi extrapolerar till hela landet, för en dyr men samhällsviktig funktion.

Hur ser det om några år om du fick bestämma?

– Det sunda vore att samtliga landsting som bedriver ambulanshelikopterverksamhet har anslutit sig och vi täcker hela Sveriges yta. Att vi inte fokuserar på landstingsgränser utan på patienterna och att den svårast sjuka eller skadade blir hjälpt av närmaste helikopter, oavsett vilket landsting den är stationerad i, säger Tobias Kjellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".