Värmlands Museum, exteriör, entrén. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Många besökare - men museet vill bredda publiken

Marie Östblom: "Vart man än kommer från kan man alltid gå på museet"
1:27 min

Mer än varannan svensk har gått på museum det senaste året, det visar en undersökning från Sveriges museer. Värmlands Museum hör till ett av de mest välbesökta länsmuseerna, men arbetar ändå med att bredda sin publik.

– Vi är ett av de få museerna som har öppet varje dag på hela året. Det är ju otroligt stor tillgänglighet, så vart man än kommer ifrån eller vilka högtider man än firar, kan man alltid gå på museet, säger utställningschefen Marie Östblom.

Under 2013 hade Värmlands Museum runt 250 000 besök, en ovanligt hög siffra som enligt utställningschefen beror på jättesatsningen, utställningen 1001 Inventions. Men Marie Östblom hoppas ändå på besökssiffror som närmar sig den nivån även för 2014.

En undersökning, som bygger på telefonintervjuer, visar att 55 procent av de tillfrågade gått på museum senaste året, och att det finns något fler kvinnor än män bland besökarna. En bild som Marie Östblom bara delvis håller med om.

– Jag måste faktiskt slå hål på myten om att det är en medelålders kvinna med kulturbakgrund. Jag tror att publiken har breddats mycket de senaste åren, säger hon och pekar ut barn och ungdomar som en av de viktigaste målgrupperna.

Och en grupp som är svår att få till museet är unga vuxna, men vissa utställningar lockar även dem.

– Vi hade de fantastiska fotbollströjorna från en av världens största samlare. Då drog vi faktiskt unga killar i grupp, mycket pappor och mor- och farfäder med barnbarn. Så det beror ju lite på vad vi visar också, säger Marie Östblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".