Amar Maglic och Amanda Fielding från "Ungdomar för trygghet" i Karlstad. Foto: Hedvig Nilsson.
Amar Maglic och Amanda Fielding från "Ungdomar för trygghet" i Karlstad. Foto: Hedvig Nilsson.

Ungdomarna som hjälper dina barn hem i natt

Amar Maglic:" Väldigt mycket fylla är det bland ungdomarna, ibland så unga som 12 år".
1:27 min

För att göra nyårsafton lite tryggare kommer organisationen "ungdomar för trygghet" att finnas tillgängliga i Karlstad ikväll. Mestadels runt Sandgrundsudden där det stora firandet kommer att vara. Två av dessa ungdomar är Amanda Fielding och Amar Maglic.

– Vi kommer att följa de hem om de behöver, det är många unga som är berusade, allt från yngre till äldre. Vi försöker oftast göra det själva, att följa de hem med buss eller taxi men annars får vi ta kontakt med polisen säger Amanda Fielding som har jobbat i två år med att nattvandra.

Amar Maglic har jobbat med det i fyra år.

--Väldigt mycket fylla har jag sett under åren, framför allt bland unga, ibland så tidigt som 12 år. När det handlar om så unga personer så måste vi ta kontakt med föräldrarna.

Och han minns också det mest dramatiska:

– En ung kille fick hjärtstopp när vi nattvandrade. Han gick förbi oss och sen föll han, så vi började göra hjärt och lungräddning på honom samtidigt som vi ringde 112, precis när vi skulle ta fram hjärtstartaren så kom ambulansen till platsen. De sa att om vi inte varit på plats så snabbt så är det inte säkert att han hade klarat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".