Pizza
Foto: J.M. Hirsch /TT

Pizzan populär under nyårsdagen

"Kebabpizzan är nog mest populär"
3:58 min

Igår var det ju nyårsdagen och det är ju faktiskt den dagen vi Svenskar äter mest pizza, det är som att alla vallfärdar till pizzeriorna för att stilla sin hunger. 

Nyårsdagen, det känns som hela länet ligger i dvala, igår var det antagligen fest och sena nätter för många, och lika självklart som det är att säga "gott nytt år" så har det nu blivit dags för en riktigt stor, varm, fyllig... Pizza!

Nyårsdagen är den dagen då vi Svenskar säger "näe, nu orkar vi inte laga mer mat" och går och köper en pizza, det har blivit den stora pizzaätardagen.

Precis som många andra, så kände jag precis likadant, så jag gick iväg till närmsta pizzeria. Väl där passade jag på att prata lite med pizzabagaren Dana som var väl förberedd på kanske den mest hektiska arbetsdagen på året.

– Vi räknar med jättemycketfolk!

Pizzan har en lång, komplicerad, stegvis och osäker utveckling som ofta skapar vilda debatter om ursprunget. Man kan säga att Brödet har sin historia och fyllningen sin. Många hävdar att den har sitt ursprung i Italien och staden Neapel.

Pizzan i Sverige sägs ha uppkommit på Västeråsrestaurangen Sjöhagen som serverade pizza redan 1947 för de italienska Asea-arbetarna och samma år prövade restaurangen Frati på Regeringsgatan i Stockholm samma sak, men det försvann så småningom från menyn.

1968, lanserade krögaren Bengt Wedholm en pizzadel i sin Östermalmsrestaurang Östergök, och året därpå, 1969, öppnade Pizzeria Piazza Opera på Gustav Adolfs torg och blev landets första renodlade pizzeria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".