Susanna Lindeby
1 av 5
Susanna Lindeby är en av dem som hjälpt till med tillfälliga bostäder. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Tillfälligt boende för EU-migranter, interiör
2 av 5
Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Tillfälligt boende för EU-migranter, interiör
3 av 5
Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Tillfälligt boende för EU-migranter, interiör
4 av 5
Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Tillfälligt boende för EU-migranter
5 av 5
Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

"Verkar inte finnas någon riktig organisation"

Susanna Lindeby: "Det verkade inte som om någon tänkte lösa det"
3:11 min

Efter julhelgen kraftiga kyla så slutade det med att ideella krafter ordnade uppvärmda baracker åt de EU-migranter som tidigare bott i ett parkeringshus i centrala Karlstad. Susanna Linderby efterfrågar nu mer ansvar från Karlstad kommun.

I Karlstad under hösten har ett flertal tiggande EU-migranter från Rumänien bott under en bilramp till ett parkeringshus i Karlstad. Kommunen och kyrkan kom överens om att försöka ordna med ett temporärt boende åt dem, men när det drog ut på tiden och temperaturen kröp ner till många minusgrader fanns det dom som inte orkade vänta. Två baracker ordnades snabbt fram av Karlstadsbon Susanna Lindeby, där de romska tiggarna nu fått flytta in.

Dagen innan julafton så åkte Susanna Lindeby och hennes familj iväg och firade lite förjul, samtidigt så kröp temperaturerna ner rejält och hon läste en artikel om att det inte fanns något boende för de EU-migranterna i Karlstad. När hon insåg att det inte fanns någon lösning så gick hon själv ner till parkeringshuset vid tågstationen.

– Det var iskallt ute och det verkade inte som om någon tänkte lösa något inför julen. Det finns ju risk att människor inte klarar sig i kylan, man kan ju tänka sig det själv, det går ju inte att bo utomhus när det är -10 till -15 grader ute. Jag sov på det på natten och kom sen fram till att det här är ohållbart. Jag måste ta tag i det här säger Susanna Lindeby.  

Hon började ringa runt till kommunen, till kyrkan, hon hittade två baracker i Örebro som fraktades till Karlstad. Elavtal skulle fixas, kommunens tillåtelse till marken, förhandla om hyrpriset osv. Det hela har finansierats så att kyrkan står för hyrkostnaderna, kommunen står för marken och för den container som finns på plats för sopor.

– Jag tycker att det ska finnas en beredskap, att någon har ansvar för att ta tag i det här när det är kris. Det verkar inte finnas en riktig organisation för det, fortsätter Susanna Lindeby.

Hur reagerade de som nu bor i barackerna?

– Det här var en räddning för dem. Man kan inte förstå hur situationen var där under jul, kanske om man var ute och promenerade mellan julmaten, det var fullkomligen iskallt, helt ohållbart att sova ute säger Susanna Lindeby.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".