Mats Fackel & Agneta Andersson
Mats Fackel & Agneta Andersson. Foto: Pontus Skagersten/Sveriges Radio

"Det kan vara 40 hemlösa just nu"

Agneta Andersson: "Alla pratar men inget händer"
12 min

Agneta Andersson från nätverket Stöd för hemlösa är en av de frivilliga som arbetar för att lösa situationen för de Eu-migranter i Värmland som står utan tak över huvudet i vinterkylan.

Hon berättar att de två baracker som nu ställts upp långt ifrån räcker för att täcka det behov som finns.

– Det är tio personer som bor där nu och det är de som bodde under Duvslaget. Jag vet att det är tretton personer som bor i två husvagnar på Mariebergsskogens parkering och några som bor hos privatpersoner. Jag tror att det är närmare 40 personer och sedan har vi omkring 10 svenska hemlösa som vi inte ska glömma, säger Agneta Andersson.

Under julafton ordnade Agneta Andersson och andra frivilliga mat och sovplatser för eu-migranterna i Norrstrandskyrkan. Hon och övriga frivilliga och de olika kyrkorna i stan har under en längre tid varit i kontakt med Karlstads kommun för att få till en mer permanent lösning.

– Det vi har gjort är att vi siktar på en tomt på gamla solareturen och där har vi sökt bygglov för en mer permanent lösning, säger Mats Fackel som är verksamhetsstrateg på arbetsmarknads och socialförvaltningen.

Men de frivilliga krafterna tycker att det tar för lång tid.

– Man kan väl säga att en privatpersons möjlighet att reagera har betydligt kortare beslutsvägar och fler möjligheter än vad den kommun har ibland, säger Mats Fackel.

Han menar att kommunen inte kan agera snabbare trots att det varit 15 minusgrader och det finns en uppenbar risk för Eu-migranternas hälsa om de ska sova utomhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".