Rut Berghed och Aino Hammarström går till gymmet två gånger i veckan sedan 14 år. Foto: Ann Edliden/P4 Värmland.
Rut Berghed och Aino Hammarström går till gymmet två gånger i veckan sedan 14 år. Foto: Ann Edliden/P4 Värmland.

Trångt på gymmen i januari

Johan Hellström: "Det tar någon vecka innan det märks på gymmet"
1:43 min

Nu börjar den stressigaste tiden på året för en viss sorts företag, nämligen träningsanläggningarna. Men de första två veckorna är det ganska lugnt innan ruschen sätter igång.

På ett nyöppnat gym på Kasernhöjden i Karlstad menar dock Johan Hellström som är regionschef på STC Training Club, att det är först nästa vecka som folk börjar med sina nya rutiner.

– Vi vet ju att det brukar vara en lite fördröjd effekt, det tar en vecka eller två innan det gör avtryck i verksamheten. 

Just nu råder det ett lugn på gymmet på Kasernhöjden, det är bara ett par dagar efter nyårsafton och besökarna verkar vara stammisar. Johan Hellström säger att det är många som börjar träna efter helgerna, men att det planat ut lite med nyårslöften och istället tränar folk mer under hela året.

Mest stamgäster

Aino Hammarström och Rut Berghed är två damer i 70-årsåldern som tränat två gånger i veckan ända sedan pensionen. De märker av en liten ökning av gymentusiaster så här års.

– Det har varit några nya ansikten som man inte sett förut. Vi får se hur länge de håller ut.

De vanligaste nyårslöftena handlar om att äta mer hälsosamt och att börja träna. Ulrika Sälgeback jobbar som sjukgymnast på Friskvården i Värmland och hon menar att det är bra att inte sätta för höga mål.

– Ett rimligt nyårslöfte är väl att man ska börja röra på sig. Både i vardagen och även att träna, det beror på vad man vill ha ut. 

Ser du någon nackdel med att börja träna enbart som ett nyårslöfte?

– Ja, det kan vara en nackdel att man går ut för hårt. Det tar tid för kroppen att bygga upp sig. Börjar man för hårt kan man stressa kroppen rejält så att den skadas om man inte återhämtar sig emellanåt. Det är då som kroppen rustar sig för de ökade krav som man ställer på den, säger Ulrika Sälgeback.

Trängsel på gymmet

Kurvan har alltså planat ut lite enligt Johan Hellström på STC på Kasernhöjden, och det är inte längre lika många som bara tränar direkt efter nyår och sen slutar efter en tid, men hur länge kan man räkna med trängsel på gymmen egentligen?

– Det kan nog vara ett kvartal, då börjar vi se att besökarantalet börjar droppa. Det är sommaren som gör det, att man drar ner lite på träningen. Men den trenden har också börjat försvinna mer och mer. Efter tre månader har man oftast en brytpunkt på gymmen, att besökarantalet börjar gå ner. Vi på gymmen måste bli duktigare på att skapa produkter för att folk ska träna mer, till exempel erbjuda träning utomhus på sommaren.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".