BRIS kräver bättre stöd för barn och unga
Foto: Claudio Bresciani /Scanpix

Ökat antal unga med skyddsbehov

Ulla Eklund: "Antalet anmälningar ökar"
1:30 min

Ovanligt många unga placerades i familjehem eller på institution i Karlstads kommun under 2014. De tre första månaderna förra året var 32 barn familjehemsplacerade inom kommunen.

Ulla Eklund är avdelningschef på familjeavdelningen inom Arbetsmarknads och socialförvaltningen och hon menar att antalet barn med skyddsbehov varit uppseendeväckande högt under 2014.

– De tre första månaderna förra året hade vi 32 barn placerade som var under tolv år. I vanliga fall brukar det vara tio eller färre placerade barn under ett helt år.

Hon ser utvecklingen som mycket oroväckande.

-- När små barn far illa är det viktigt att vi snabbt kommer in med insatser, säger Ulla Eklund, avdelningschef inom kommunen.

Men vad som ligger bakom det ökande antalet barn som bedöms vara i behov av skyddstillsyn vet hon inte riktigt.

– Antalet anmälningar till oss ökar. Både allmänhet, myndigheter och barnen själva anmäler att de inte har det bra idag, säger Ulla Eklund.

Kostnaderna har också ökat kraftigt och prognosen visar att budgeten kommer att överskridas med drygt sex miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".