Tina Springer
Tina Springer. Foto: Pontus Skagersten/Sveriges Radio

Tina vågade göra sitt livs största resa

"Det var nu eller aldrig"
10 min

Förra veckan nåddes världen av nyheten om att den amerikanska flickan Leelah Alcorn, 17 år, tagit sitt liv på grund av att hennes föräldrar inte accepterade hennes identitet som transexuell. Tina Springer ifrån Karlstad hette tidigare Tommy och var för några år sedan nära att ta samma beslut som Leelah.

– Det är en tragedi, för henne och för oss som gör den här resa, säger Tina Springer.

– Just acceptansen, att man måste får vara den man är, är väl det absolut viktigaste för alla människor?

En transvestit är en man eller kvinna som vill klä sig och vara i det motsatta könet under kortare eller längre stunder. Transexualitet är att uppleva att man tillhör ett annat kön än ens biologiska kön, som i Tinas fall.

– Könet sitter i huvudet, det har vi i hjärnan. Det vi har mellan benen är något helt annat, säger Tina Springer.

Hon har sedan tidigt i livet upplevt att hon haft "fel" kön, men det var först för några år sedan som hon bestämde sig för att påbörja resan mot att bli kvinna.

– Jag hade inget val. Mitt liv var slut med den personen som jag var då. Jag kände att det var nu eller aldrig, nu måste jag ut och få bli den jag är, säger Tina Springer.

Vägen till det beslutet var allt annat än självklar. För några år sedan mellan två bilar, redo att hoppa framför en lastbil och avsluta sitt liv.

– Cirka 25 procent av alla transpersoner i Sverige tar sina liv, innan eller under sjukvårdsutredningen. Men vi har ingen bra statistik på detta, och det är kanske därför det inte belyses så mycket i allmänhetens ögon, säger Tina Springer.

Hon har fått stöd och hjälp under sin resa från bland annat RFSL. Hon har även planer på att själv starta en lokal förening för just för transpersoner.

Nu ser hon fram emot att äntligen få leva det liv som hon önskar.

– Jag känner mig fri, och det är en enorm känsla!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".