Anders Östberg vid bord.
Anders Öberg som är ansvarig för Fortums elnät på landsbygden. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio

Värmlands elnät kommer att klara en ny stor storm

"Vi står mycket bättre rustade idag"
1:22 min

Den 8 januari är det 10 år sedan stormen Gudrun drog in över Sverige och gjorde 700.000 svenska hushåll strömlösa. Skulle en storm i Gudruns styrka slå till igen här i Värmland skulle inte samma problem uppstå.

– Vi står mycket bättre rustade idag, helhetsmässigt så står vi bättre förberedda för att klara av en storm av den storleken idag, säger Anders Öberg som är ansvarig för Fortums elnät på landsbygden.

Vattenfall, Eon och Fortum har tillsammans vädersäkrat 5 000 mil ledning. 12,5 miljarder har endast Fortum lagt ned på att få säkra vägar för elen, detta har påverkat elpriserna för de privata kunderna.

– Självklart har elpriserna stigit och det har en koppling till att ju högre kvalité ju mer kostar det, säger Anders Öberg.

Stormen var en stor väckarklocka för de stora elnätsleverantörerna och de har haft stora utmaningar med att få ett elnät som säkert kan leverera ström även under svåra väderförhållanden.

– Det blev ju ett väldigt uppvaknande för oss i den här branschen. Elnätet levde inte längre upp till kundernas krav, säger Anders Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".