P4 Värmland kollar - #drogvarmland

Peter tog tillbaka livet två gånger

14 min

Grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik ledde till en två månaders lång fängelsedom som ändrades till vård istället, det var det som fick Peter att bli nykter.

Idag är Peter tacksam att ingen kom till skada.

– Jag kan ju säga det att jag tackar en högre makt att jag inte körde ihjäl någon, det hade jag nog inte återhämtat mig ifrån, säger Peter.

Vid olyckstillfället hade Peter varit alkoholist i elva år. Första gången han tänkte att han inte hade ett sunt förhållande till alkohol var han bara 16 år.

– Jag spelade Tv-spel väldigt mycket och mamma och pappa hade satt hemmagjort vin som jag kommer ihåg att jag nallade utav. Då kommer jag ihåg att jag såg mig själv i spegeln och  sa till mig själv att ”detta är inget sunt förhållande till alkohol”, berättar Peter.

Många gånger hade hans anhöriga försökt att få honom att bli nykter men eftersom han inte erkände för sig själv att han hade problem så blev det heller inga resultat.

Det skulle kräva en allvarlig olycka och en dom för att han till slut skulle våga erkänna för sig själv och andra att han var alkoholist.

– Bara den känslan att få säga att jag var alkoholist fick mig att få en inre frid och få mig att acceptera att det var så, säger Peter.

Vad han inte visste då var att han två år senare skulle få leukemi eller blodcancer. Men även det besegrar han.

Idag lever han som nykter alkoholist och sommaren 2013 friskförklarades han.

#drogvarmland

Vi tar ett helhetsgrepp på drogproblematiken i länet. Har du egna erfarenheter? Var med och påverka innehållet i radion denna temavecka. Ring vår publikredaktör Annika på 054-777 26 62 eller mejla p4varmland@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista