Lisa Gustavsson tillsammans med studenterna
Lisa Gustavsson med prototypen framtagen av Julia Henriksson, Jennifer Karlsson och Viktor Nässén. Foto: Ann Edliden/P4 Värmland

Studenter genomför Lisas idé

Lisa Gustavsson: "Jag tror den kan komma till nytta"
4:40 min

En flexibel gripklo för att nå att plocka ner matvaror i affären, det är drömmen för Lisa Gustavsson, 92 som bor på Våxnäs i Karlstad. I fem år har hon väntat på att få se sin idé bli verklighet och nu har några studenter på universitetet tagit sig an utmaningen med en helt ny innovation.

– Jag tror på att denna kommer till nytta för oss, om vi bara kommer underfund med lite knep, säger Lisa. 

På bordet framför Lisa på äldreboendet på Våxnäs ligger två sorters gripredskap. En gammal version och en prototyp, som Julia Henriksson och hennes studiekamrater på innovations- och designprogrammet tagit fram.

– Vi gjorde en första del som ingick i researchen så vi var här och träffade Lisa och hörde om vilka hennes önskemål var. De var väldigt viktiga för oss genom hela projektet. Just det här med flexibilitet, det var hennes största önskan och det ville vi inrikta oss på, säger Julia.

Hon visar hur prototypen fungerar. 

– Den har ett ergonomiskt handtag som ger ett stöd här på underarmen. Om du lyfter något som är lite tyngre så blir det en väldigt hög momentkraft i armen. Det blir en motkraft som sitter i armen, därför trär man in armen för att underlätta trycket och det gör att det blir betydligt mindre jobbigt att lyfta.

Lisa är 92 år och det var för fem år sedan som hon kom på idén och berättade den för Berit, som jobbar med frågor som ska underlätta för äldre i deras vardag. Berit kontaktade Karlstads universitet för att försöka få några studenter att åta sig projektet, som nu kallas "Lisas förlängda arm".

– Jag har gått och funderat på det där när jag gick och handlade. Den här var bra i början men inte i slutet när man ska lyfta. Det vore bra om man fick en böj på den så den går in i hyllan och hämtar varorna. För som det nu är så går den rakt upp och då får jag inget grepp på varan. Det är också bra om det är en motvikt när man släpper så det inte blir för hastigt och man tappar alltihop, säger Lisa.

Nu har studenterna avslutat projektet men dom hoppas på att kunna ta prototypen vidare och förverkliga sin idé, med vissa justeringar för att få till den flexibla böjen. Viktor Nässén är också med i gruppen som jobbat med gripklon.

– Kursen heter "integrerad produktutveckling" och det är något som pågått under hela hösten. I två månader har vi jobbat praktiskt med prototypen och det är då som själva projektet har börjat. Sedan blev det mycket att göra på kort tid så det som är frågan nu är om Universitetet kan stötta med pengar så att vi får tid att utveckla det till en färdig produkt.

Är det någon som varit intresserad av att sätta gripklon i produktion?

– Vi har pratat lite med en kille som kan verkställa projektet så det är på gång, men vi har inte haft så mycket tid på oss till den delen nu, säger Julia. Det finns en bra grund som vi jobbat med men det finns mycket kvar.

– Det är mycket kvar och jag får väl se om det blir något av det, säger Lisa. Det värsta är väl att få till balansen så att det funkar och inte blir några olyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".