Olika preventivmedel. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Användningen av p-piller minskar

"Finns inga riskfaktorer är det en väldigt, väldigt liten risk med p-piller"
4:50 min

Fler och fler kvinnor säger nej till p-piller. Bland unga kvinnor, mellan 25 och 34 är minskningen hela 13 procent. Många säger att det handlar om att man får bekymmer med nedstämdhet och minskad sexlust på grund av pillren, men många blir också onödigt rädda enligt barnmorskan Cecilia Alfreus.

– Det är en svår fråga eftersom det är många positiva effekter också. När det gäller risker är det oftast blodpropp som hamnar i medierna och som ger skriverier, varningssignaler och rädslor hos kvinnor. Men det är ändå låga risker, säger Cecilia Alfreus.

Flera av de kvinnor som väljer bort p-piller berättar att de blir nedstämda och känner av en minskad sexlust, vad är din erfarenhet av det?

– Det kan hända att man får en påverkan. Precis som vissa kvinnor känner en viss nedstämdhet några dagar innan mens så kan en del kvinnor känna det med p-piller. Men det finns många olika sorters p-piller som har små skillnader men som kan göra stora skillnader för den som använder p-pillret, säger Cecilia Alfreus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".