Varg
Foto: TT

Poliser: Grova jaktbrott borde utredas centralt

Centralisera utredningarna kring grova jaktbrott. Det föreslår två poliser vid Länskriminalens specialbrottssektion i Stockholm i en debattartikel i Polistidningen.

Poliserna skriver att jaktbrott är svårutredda, resurskrävande och väldigt svåra att leda i bevisning. Och att den här typen av brott många gånger är svåra att hantera lokalt eftersom de är lokalpolitiskt känsliga. Något som gör att den lokala polisen riskerar att i bli onödigt utsatt under utredningen.

De tycker därför att det vore bra om ansvaret för att utreda grova jaktbrott vilade på en neutral plats. Det skulle också minimera risken för att känslig information sprids till personer som inte ska ha insyn i utredningen.

Poliserna skriver vidare att det redan är bestämt att brottsutrednignar som gäller artskyddsbrott ska hanteras centralt, och att det också borde gälla utrednignar för grova jaktbrott.

Annars riskerar rättssäkerheten att försvagas för just de brotten, och skyddet för utsatta djurarter försvagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".