Vargar

Stopp för licensjakten på varg

Ex-ministern: Det är mycket allvarligt
1:15 min

Licensjakten på varg som skulle ha börjat i Värmland i dag är stoppad. Det har förvaltningsrätten beslutat.

– Vi har fått in ett överklagande och man yrkade då bland annat på inhibition av beslutet om licensjakt. Det här innebär att vi har prövat överklagandeförbudets enlighet med EU-rätten och kommit fram till att Naturvårdsverkets beslut är överklagbart, säger Marie-Jeanette Axelius Friberg, lagman på förvaltningsrätten i Karlstad.

Det har bara gått ett drygt år sedan den dåvarande riksdagen beslutade att licensjakten på varg inte ska gå att överklaga till domstol. Det är länsstyrelserna som ska bestämma över vargjakten och att besluten bara ska kunna överklagas till Naturvårdsverket.

Men redan nu ifrågasätter alltså förvaltningsrätten i Karlstad om den här nyordningen verkligen är förenlig med EU-rätten.

Dessutom betonar Marie-Jeanette Axelius Friberg att licensjakten som sådan utreds av EU-kommissionen.

– Konsekvenserna av ett genomförande av länsstyrelsernas beslut går ju inte att återställa om förvaltningsrätten eller någon annan senare skulle komma fram till att besluten har varit felaktiga, säger hon. Hur länge jakten kommer att stoppas kan inte Axelius Friberg svara på i dag.

Eskil Erlandsson, som var ansvarig minister när det här beslutet togs, befarar att det här kan försvåra situationen för de som till exempel har betande djur.

– Det blir förmodligen en ny långbänk vilket jag verkligen beklagar, säger han.

Hur pass allvarligt är det?
– Det är mycket allvarligt. Vi behöver fler tamdjur i vårt land, säger Eskil Erlandsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".