Lennart Johannesson, Jägareförbundet i Värmland. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Lennart Johannesson, Jägareförbundet i Värmland. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

"Jägarna känner frustration och ilska"

Lennart Johannesson: "Det är helt oacceptabelt"
7:28 min

Länsrättens beslut att tillfälligt stoppa licensjakten på varg väcker kraftiga reaktioner bland många jägare i landet.

– Vi har fått en helt oförutsägbar förvaltning av vargen, säger Lennart Johannesson, Jägareförbundet i Värmland.

– Det är oerhört frustrerande. Det här hade man kunnat komma fram med tidigare. Vi har förmodligen ett hundratal jägare som åkt till sina marker som måste vända hem. Tolv timmar innan jakten ska starta kommer beslutet. Det är helt oacceptabelt, säger Lennart Johannesson, Jägareförbundet i Värmland.

Förvaltningsrätten i Karlstad stoppade på torsdagseftermiddagen den licensjakten på varg som skulle ha startat i Värmlands och Örebro idag. Beslutet gäller tills vidare, och är inget slutligt avgörande.

Domstolen har dock inte tagit slutlig ställning till om det var fel av länsstyrelserna i de två länen att ge klartecken för licensjakt. Beslutet om detta kommer senare.

Rätten pekar nu bland annat på att det är tveksamt om det är förenligt med EU-rätten att länsstyrelsernas beslut bara kunde överklagas till Naturvårdsverket, och därmed inte prövas av domstol.

– Det sitter en förvaltningsrätt som sätter sig över det som är riksdagens vilja och det som är behandlat av Naturvårdsvårdverk, länsstyrelser med tillhörande förvaltningsdelegationer. Rättens stoppar jakten på grund av juridiska petitesser som rör en överklagandeprocess, säger Lennart Johannesson.

Tror du det blir det nån vargjakt alls i år?

– Det finns ju flera sätt att göra det här på. Länsstyrelsen skulle kunna ta ett nytt beslut som skulle kunna träda i kraft ganska snart. Man skulle kunna överklaga inhibitionsbeslutet till kammarrätten och det kommer förmodligen att ske, säger Lennart Johannesson.

Jan Bergstam, Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen i Värmland, tycker det är bra att frågan om att det inte är möjligt att överklaga länsstyrelsens beslut till en domstol prövas av förvaltningsrätten.

Anser du att det inte behöver skjutas varg i Värmland?

– Jo, det kan det nog behövas. Men vi motsätter oss inte skyddsjakt till exempel. Vi har ju haft ett antal skyddsjakter i sommar och de har vi inte protesterat mot. Dock anser vi inte att vargpopulationen är mogen för licenjakt. Det går att ta bort individer som stör djurnäringen med skyddsjakt, säger Jan Bergstam.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".