Konsumentverket i Karlstad. Foto Patrik Lundin / SvD / SCANPIX
Konsumentverket i Karlstad. Foto Patrik Lundin / SvD / SCANPIX

Ingen konsumentrådgivning i Arvika

Peter Söderström:"Vi får allt färre ärenden"
1:30 min

Den 31 mars lanseras konsumentverkets nya, rikstäckande upplysningstjänst. Konsumentrådgivning är frivilligt för kommuner och i och med den nya tjänsten så finns de kommuner som nu väljer att lägga ner sin konsumentrådgivning. Arvika är en av dem.

– Vi har en konsumentrådgivning i dagsläget som får allt mindre ärenden att arbeta med så därför kommer de att gå över till skuld och budgetrådgivning istället säger Peter Söderström som är kommunalråd i Arvika.

I Karlstad har man valt att ha kvar konsumentrådgivningen men man välkomnar också den nya upplysningstjänsten. Tjänsterna tillsammans kan komplettera varandra bra och framför allt är den nya tjänsten viktig till de kommuner som inte haft konsumentrådgivning tidigare. Men Hasse Zimmerman som är verksamhetsansvarig på rådgivningsavdelningen i Karlstad menar också att det är viktigt att träffa den som behöver hjälp.

-- Just det här att kunna gå lite djupare och kunna ha återkommande handläggning, att man bollar ett ärende fram och tillbaka, det kommer den nya tjänsten inte kunna göra. Och framför allt kommer de inte kunna jobba förebyggande till olika grupper menar Hasse Zimmerman.

Hasse Zimmerman är också skeptiskt till att andra kommuner väljer att lägga ner sig konsumentrådgivning.

-- Jag tycker det är synd, för då missar man möjligheten att kunna jobba med de förebyggande delarna, att man förebygger innan medborgare hamnar i svårigheter.

Men Peter Söderström, kommunalråd i Arvika menar att man inte kommer att släppa rådgivningen helt.

-- Känner man sig osäker, har man problem och vill man ha hjälp så är det självklart att vi hjälper till, inga problem menar Peter Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".