En rallycrossbil. Foto: Jakub Nitka.
Foto: Jakub Nitka.

Vinterrallycross i Höljes och Karlstad

Nu blir rallycrossen vinteridrott. I fyra tävlingar, med start i den 1 februari, ska RallyX On Ice avgöras i Örebro, Höljes, Karlstad och Åre.

– Tre av tävlingarna blir TV-sända och vi kommer att bjuda på minst tolv Supercar Lites-bilar i varje, säger Jonas Lundin, vd för arrangerande STCC AB.

Rallycrossporten växer lavinartat och RallyX blev en succé 2014. Framförallt lockade nya klassen Supercar Lites många förare. Där slogs unga supertalanger som Kevin Hansen och Kevin Eriksson om segrar i mästerskapet med bland annat flerfaldige STCC-vinnaren Richard Göransson och rallystjärnan Patrik Flodin.

Nu möts flera utav dem igen. På is!

Men de får räkna med tufft motstånd. Olsbergs MSE, teammästare i rallycross-VM 2014, finns med i organisationen bakom RallyX On Ice och garanterar ett stort och slagkraftigt startfält i samtliga tävlingar.

– Tanken på en vinterserie har funnits hos mig en längre tid och nu när vi har tillräckligt med bilar för att försäkra oss om ett bra startfält är det verkligen läge att sjösätta projektet, säger Andréas Eriksson, ägare av Olsbergs MSE.

Tre av tävlingarna i RallyX On Ice kommer att avgöras i samband med andra stora idrottsevenemang. Premiären den 1 februari körs på Örebrotravet mitt under SM-veckan vinter. Där finns det alltså en mästerskapstitel att fightas om.

Den tredje deltävlingen avgörs i samband med VM-rallyt Rally Sweden på Färjestadstravet i Karlstad den 13 februari.

Finalen är planerad till Åresjön 13 eller 14 mars, veckoslutet då den alpina världscupen för damer gästar Jämtland.

Den andra tävlingen i RallyX On Ice avgörs den 7 februari på klassisk rallycrossmark, Höljes Motorstadion i norra Värmland. Dit vallfärdade över 34.000 åskådare för att se sportens VM-stjärnor i somras. STCC och 40-årsjubilerande Finnskoga MK har gott hopp om att RallyX On Ice också ska locka en hel del publik.

– Tävlingen ingår i klubbens jubileum och att det blir ett vinterevenemang passar bra. Första tävlingen på banan avgjordes nämligen den 1 februari 1976, berättar Morgan Östlund, ordförande i Finnskoga MK, som också avslöjar att klubben även planerar att bjuda publiken på en tävling i Supercar den 7 februari.

En grundförutsättning för att samtliga deltävlingar i RallyX On Ice ska kunna genomföras är givetvis vädret. Framförallt krävs kyla för att skapa det underlag som krävs.

Såhär körs RallyX On Ice 2015:
1 februari: Örebro, Örebrotravet (SM-veckan vinter)
7 februari: Höljes, Höljes Motorstadion
13 februari: Karlstad, Färjestradstravet (Rally Sweden)
13/14 mars: Åresjön, Åre (alpina världscupen damer).

Supercar Lites

Supercar Lites bjuder på prestanda som inte ligger långt ifrån Supercar och syftet med klassen är också att fungera som en inkörsport för förare som vill ta sig vidare till rallycrossens verkliga finrum.

Bilen är framtagen av Olsbergs MSE för att så långt som möjligt efterlikna Supercar-bilarnas egenskaper. Fyrhjulsdrift, 2,4-liters motor på cirka 310 hästkrafter och en sexväxlad sekventiell låda, allt monterat i ett rörramschassi tillverkat av CDS ger förarna en riktig utmaning.

Förutom RallyX körs klassen även internationellt tillsammans med VM och den amerikanska Global Rallycross-serien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".