Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister. Foto Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister. Foto Eleonor Norgren/Sveriges Radio.

Landsbygdsministern: "Förstår den upprördhet som finns"

Landsbygdsministern: "Förstår att folk känner sig otrygga"
3:44 min

Licensjakten på 24 vargar i Värmland stoppades igår av förvaltningsrätten.

– Det här var oväntat, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

– Det är många som förberett sig för licensjakten och man har tagit ledigt. Jag förstår också att många har det jobbigt när många får sin boskap angripen. Vi hade ju i vår budget ytterligare 20 miljoner kronor för att skydda tamboskapen, säger Sven-Erik Buchet (S).

Licensjakten skulle alltså inletts idag med stöd av det beslut om rovdjursförvaltning som fattats av riksdagen, länsstyrelsens viltförvaltningsdelegationer och naturvårdsverket. Ändå blir det ingen i nuläget. Jägarförbundet har svårt att se någon reson i att det kan bli så här. Hur ser du på detta?

– Det här var ju oväntat. De juridiska bedömningar som var gjorda inför det här var att man skulle kunna ha en jakt som länsstyrelsen beslutat. Det är ju inte själva licensjakten det stoppat på utan möjligheten till överprövning som stoppat det hela, säger landsbygdsministern till P4 Värmland.

Vad tycker du? Bör man alltid kunna överklaga beslut till högsta instans?

– Vi kan ju inte som en regering gå in i en rättsprocess. Vi måste avvakta denna innan vi kan säga vad som är rätt och riktigt, säger Sven-Erik Bucht (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".