Kerstin Andersson chef på Karlstads kommuns barn och ungdomsförvaltning. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio
Kerstin Andersson chef på Karlstads kommuns barn och ungdomsförvaltning. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio

Ingen kris när övergångsreglerna för lärarlegitimationer upphör

Anställning gäller, i väntan på lärarlegitimationer.
1:21 min

Det blir inga uppsägningar av lärare som väntar på sina legitimationer när övergångsreglerna upphör den 1 juli. Skolverket har nyligen gjort ett förtydligande av regelverket och på lärarförbundet i Karlstad är det den bilden förbundet haft.

Josefine Dedorsson ordförande i Lärarförbundet i Karlstad:

– Vi vill ju naturligtvis att alla som är lärare i Karlstads kommun och stanna här som lärare och i väntan på att de ska få sina legitimationer så har de kvar sina anställningar.

Lärarförbundet tycker också att det är bra med lärarlegitimationerna och kräver inte att det ska bli anställningar innan legitimationerna kommit , trots den långa väntetiden.

– En lärarlegitimation är något som vi tycker att man ska ansöka om att få, säger Josefine Dedorsson.

På Karlstads kommuns barn och ungdomsförvaltning är Kerstin Andersson chef :

– Vi avvaktar givetvis den tid det tar för de anställda att få sina legitimationer.Under tiden har de kvar samma anställning som innan tiden för övergångsreglerna gick ut. Det är ju ändå skolverkets fel att legitimationerna blivit försenade.

Här finner du Skolverkets förtydligande om lärarlegitimatonerna:

http://www.skolverket.se/kompetens-och-fortbildning/lararlegitimation/lagar-och-regler/larare-utan-legitimation-behover-inte-sagas-upp-1.228854

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".