Pontus Tidemand. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Pontus Tidemand ska köra svenska rallyt även 2015. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Rally Sweden 2015

Pontus Tidemand: "Vi går för seger"

Tidemand: "Ett steg i min karriär"
6:15 min

Igår stod det klart att Edasonen Pontus Tidemand kommer att köra WRC2-klassen i svenska rallyt 2015.. Ett medvetet val som Tidemand hoppas ska löna sig på sikt.

– Mitt fokus blir att försöka vinna WRC2-titeln 2015. Då måste jag köra sju VM-tävlingar. Då är ju Rally Sweden en bra start där jag hoppas ta många poäng, säger Pontus Tidemand till P4 Värmland.

Rally Sweden avgörs mellan den 12 och 15 februari och de två föregående åren har Pontus Tidemand kört i värstingklassen - WRC.

  • 2013 gjorde han en omtalad debut där han som bäst låg fyra och var den snabbaste Forden.
  • 2014 slutade han åtta och kunde därmed plocka sina första VM-poäng i en WRC-bil. 

I år kommer Tidemand till start i en Ford Fiesta, men nu i WRC 2-klassen. Bilarna ser likadan ut, det som skiljer är prestandan.

– Det är svårt att förklara men den är en och en halv sekund långsammare per kilometer. Men det är en rolig bil och ett stort startfält i år. Det kommr att bli stenhårt och jag ser verkligen fram mot detta, säger Pontus Tidemand.

Självklart hade Tidemand helst velat köra i den tunga WRC-klassen

– Men, det här är ett steg jag måste ta i min karriär för att någon gång kunna vinna svenska rallyt i en WRC-bil. Det är ett steg i min karriär och ibland måste man ta mer realistiska beslut, säger han.

Satsningen på rallycross ligger för närvarande i träda, men kan väckas till liv igen om tillfälle uppstår.

– Det är fortfarande öppet men det beror på hur rallykalendern ser ut. Finns det tid för rallycross är jag givetvis intresserad, säger Tidemand.

Finnskogsvalsen avgörs i helgen och Tidemand tänker köra som en uppvärmning inför Rally Sweden 2015.

– Det handlar om att få bort rattrosten och att få träna lite med kartläsaren helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".