Buss på Herrhagen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Stadsbuss i Karlstad. Arkivbild: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Nya anklagelser mot Förenade Buss

Förenade Buss: "Jag bestrider att justeringar har skett"
1:32 min

Nu riktas nya anklagelser mot Förenade Buss. Efter P4 Värmlands granskning av krockar mellan bilar och stadsbussar hävdar en tidigare anställd att Förenade Buss medvetet ändrar sina skaderapporter till försäkringsbolaget för att slippa betala självrisker på tusentals kronor. Något som Bengt Åström vd vid Förenade Buss nekar till.

– Jag bestrider helt och klart att några justeringar och anpassningar av våra rapporter sker. Det förekommer inte. Jag har aldrig hört tals om detta, säger Bengt Åström, vd Förenade Buss.

Vår granskning visar att Förenade Buss kommit med osanna uppgifter om vad som händer vid krockar mellan deras stadsbussar i Karlstad och privatpersoners bilar. Förenade Buss har ändrat sin version av hur olyckan gått till.

Enligt en tidigare anställd ändrar Förenade Buss medvetet i sina skaderapporter för att slippa betala dyra självrisker. Det här ska, enligt den tidigare anställde, ha hänt fler gånger.

"Chaufförer har blivit tillbakakallade till sina chefer och dom har beordrat chaufförer att ändra sin utsaga. Det har även hänt att dom tillsammans suttit och skrivit om dessa i efterhand."

– Det är totalt främmande för mig det här, säger Bengt Åström, vd Förenade Buss.

Men vad skulle en före en detta anställd ha för motiv att säga det här om det inte är sant?

– Jag kan inte svara på det, säger Bengt Åström, vd Förenade Buss.

Tror du att den här personer ljuger då?

– Nja, i och med att jag inte har hört talas om det här kan jag varken bekräfta eller dementera det här. Jag vet inte helt enkelt. Det låter helt otroligt vill jag påstå, säger Bengt Åström, vd Förenade Buss.

Förenade Buss planerar inte att vidta några åtgärder, men de kommer eventuellt att se över sina rutiner.

– Självklart ska vi vara medvetna om de här händelserna som har uppstått och ännu mer noggrant titta på hur flödet fungerar, säger Bengt Åström, vd Förenade Buss.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".