Josefine Dedorsson. Foto: Therese Thorén/Sveriges Radio.
Josefine Dedorsson, Lärarförbundets ordförande i Karlstad. Foto: Therese Thorén/Sveriges Radio.

Lärarförbundet larmar: "Det finns inga vikarier "

Josefine Dedorsson: "Man kan inte vara sjuk"
1:28 min

Lärarförbundet varnar nu för den akuta vikariebrist som finns i Karlstad. Idag finns inte vikarier att få tag i förrän i slutet av mars månad enligt förbundet.

Josefine Dedorsson är ordförande i lärarförbundet i Karlstad:

– Det är akut brist på vikarier. En arbetskamrat fick första dagen efter julledigheten boka vikarie för en ledighet i mars månad. Och då var det den sista vikarien som fanns för mars.

Förskolan har haft stora problem under ett års tid och under hösten försämrades läget ordentligt på grundskolan. Det är alla typer av lärarvikarier som det råder brist på hela vägen från förskola till gymnasieskola. Men särskilt illa är det nu alltså på grundskolan vilket naturligtvis påverkar arbetsmiljön.

– Det är förstås väldigt oroande att man inte kan vara sjuk, vara hemma med sjuka barn, eller åka på utbildningar utan att känna " oj finns det någon vikarie att få tag i."

Det är idag väldigt många som hör av sig till Lärarförbundet med sin oro om vikarier.

Lärarförbundet menar att det finns lösningar att ta till.

– Ändra grundbemanningen. Anställ alla lärare det går att få tag på så att det finns en buffert i organisationen för sjukdom och ledighet, säger Josefine Dedorsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".