Romson (MP) KU-anmäls för varguttalande

Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) vill att riksdagens konstitutionsutskott granskar om klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) har gjort sig skyldig till ministerstyre när hon uttalat sig om vargjakten.

När Naturvårdsverket i oktober i fjol delegerade till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på varg uttryckte Romson sitt ogillande till bland andra TT och Sveriges Radio.

Romson sade till TT att hon helst hade sett att eventuella beslut hade fattats vid ett senare tillfälle och att hon hade föreslagit till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att upphäva beslutet. Bucht är den som formellt har ansvar för jaktfrågor i regeringen.

Erlandsson påminner i sin KU-anmälan om att statsråd inte ska försöka påverka myndighetsbeslut. Med utgångspunkt i medieuttalandena vill han nu få prövat om det handlar om ministerstyre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista