Spädbarn. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

21 konstaterade RS-fall i Värmland

Vinterns säsong för RS-virus väntas bli intensiv, enligt Folkhälsomyndigheten. De flesta fall som myndigheten har registrerat finns nu i storstadsregionerna, men om man tar hänsyn till befolkningsstorleken är viruset vanligast i Kronoberg, Västra Götaland och Värmland.

Antalet personer som drabbas av RS-virus (respiratoriskt syncytievirus) varierar mellan åren; vartannat år är det färre, vartannat fler. I år är det alltså mer utbrett. Hittills har drygt 900 personer drabbats. Utvecklingen liknar den för två år sedan, då viruset toppade ungefär vecka sex.

Enligt Olle Wik, smittskyddsläkare på Landstinget i Värmland, så är det just nu 21 stycken konstaterade RS Fall i Värmland, mestadels barn.

Eftersom viruset ett luftvägsvirus som sprids vid nära kontakt mellan personer och det är redan allmänt spritt mellan både vuxna och barn så är det svårt att skydda sig mot det.

Symptomen på RS-virus liknar vanlig förkylning, till exempel snuva med segt slem, ganska låg feber, hosta och irriterade röda ögon. Hos spädbarn kan andningsproblemen ta så mycket kraft att barnet inte orkar äta eller dricka. Men det är ändå ganska ovanligt att barnen läggs in på sjukhus. Den vanligaste smittvägen för spädbarn är att äldre syskon kommer hem från dagis med smittan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".