Peder Hyllengren, forskare vid Försvarshögskolan. Foto: Hedvig Nilsson
Peder Hyllengren, forskare vid Försvarshögskolan. Foto: Hedvig Nilsson

Försvarsforskare: "Sverige flera år efter i terroristbekämpning"

"Det har varit ett sent uppvaknande"
13 min

Sverige ligger långt efter andra europeiska länder när det gäller bekämpningen av terrorism och jihadistresor. Det säger Peder Hyllengren, forskare vid Försvarshögskolan i Karlstad.
 

Svenska medborgare fortsätter att resa till Syrien och Irak för IS och enligt Säpo har ett 80-tal återvänt. I somras meddelade Säpo att man redan har avvärjt två terrorattentat i Sverige de senaste två åren, och hotbilden mot Sverige är förstärkt.

Senast i juni 2015 ska nu regeringens utredare vara klar med förberedelserna till ny lagstiftning. Intentionen är att göra det brottsligt att ansluta sig till terroristorganisationer och resa utomlands för att delta i terrorträning. Något som inte är kriminellt idag i Sverige:
- Den lagstiftningen är välkommen men vi hade behövt den idag. Den borde ha varit på plats för länge sedan, säger Peder Hyllengren.

Han anser också att tidningar idag borde publicera Charlie Hebdos bilder, för att sända ett meddelande till terroristerna som attackerade satirtidningen:
- Terrorism är kommunikation: att genom våld och terror skicka ett budskap. Det är farligt att publicera men jag tycker fler publicister borde ta det steget. I den redaktioner hotas och mördas är det tidningars skyldighet för att sprida riskerna men också för att skicka ett budskap tillbaka, att vi står bakom yttrandefriheten, säger Peder Hyllengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".