Filip Gille och Björn Hörgren. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Filip Gille, till vänster, och Björn Hörgren välkomnar beskedet om att de inte riskerar uteslutning. Men är samtidigt skarpt kritiska till den moderata länsledningen. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Hammarömoderater frias av partistyrelsen

Björn Hörgren: "Hemskt att det har tagit nio månader"
4:56 min

De två Hammarömoderaterna Björn Hörgren och Filip Gille riskerar inte längre uteslutning ur partiet. Det har Moderaternas partistyrelse beslutat.

Enligt beslutet har de visserligen agerat olämpligt, något de själva tillbakavisar, men det finns inte skäl för uteslutning.

Björn Hörgren tycker att det friande beskedet var väntat, men är upprörd över att processen har blivit så långdragen.

– Det som bland annat är det hemska i det här är att det har tagit nio månader att få det här beskedet. Det har varit väldigt arbetsamt och nedbrytande, att vara ifrågasatt efter alla år man har jobbat för den lokala partiföreningen här i Hammarö, säger Björn Hörgren.

Björn Hörgren var under många år ordförande för Moderaterna på Hammarö, och Filip Gille har bland annat suttit i kommunfullmäktige och varit byggnadsnämndens ordförande.

Men misstankar om att de hade använt sig av uppgifter från en hemlig medlemslista på ett otillåtet sätt, i samband med mejlutskick till medlemmar, gjorde att Moderaternas länsförbund i Värmland i våras strök dem från valsedeln till kommunvalet. Dessutom begärde länsförbundet att partistyrelsen skulle utreda en uteslutning av dem ur partiet.

Nu har partistyrelsen fattat sitt beslut. Man slår fast att Hörgren och Gille har agerat olämpligt med mejlutskicket till medlemmar och sympatisörer, men att det inte finns tillräckliga skäl för uteslutning.

Filip Gille tillbakavisar bestämt att han skulle ha agerat olämpligt, och säger att han inte har fått några mejladresser från någon hemlig medlemslista. Han är också frågande kring varför han inte har fått träffa den moderata länsledningen under processen för att ge sin syn.

– Både förbundsstyrelsen har inte önskat träffa oss. Partistyrelsen kan man möjligen begripa, men att förbundsstyrelsen inte vill tala med sina egna medlemmar i Värmland är högst anmärkningsvärt, säger Filip Gille.

Han passar också på att gå till skarpt angrepp till den moderata länsledningen med ordföranden Hans Eriksson i spetsen.

– Enligt min uppfattning är förbundsledningen inkompetent i de här sammanhangen. Jag har inte mycket till övers för partistyrelsen heller, som anser sig behöva nio månader för en tämligen enkel och ordinär fråga, säger Filip Gille.

Kan du vara kvar i ett parti som leds på det sättet, i så fall?

– Det är ett ställningstagande jag kommer att göra när hela den här affären är fullständigt överblåst.

Har du förtroende för Hans Eriksson som länsordförande?

– Jag saknar fullständigt förtroende för Hans Eriksson.

Moderaternas Värmlandsordförande Hans Eriksson vill i nuläget inte ställa upp på någon intervju om kritiken från Filip Gille och Björn Hörgren.

Hans Eriksson säger att han respekterar partistyrelsens beslut om att de båda inte ska uteslutas. Han understryker också att det var en enig länsförbundsstyrelse som ville få frågan om uteslutning prövad, men konstaterar i och med beskedet från partistyrelsen att "för vår del är ärendet nu avslutat".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".