Karlstads universitet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

EU-pengar till universitetet

Karlstad universitet får runt 20 miljoner kronor till forskning om hälsorisker till följd av exponering för hormonstörande ämnen. Det arbetet bedrivs inom den så kallade Selma-studien där 2 000 mödrar och deras barn följs från tidig graviditet och framåt i livet.

- För Karlstads universitet innebär detta nästan 20 miljoner till vår epidemiologiska forskning i SELMA-studien och till experimentella undersökningar i cellmodeller vid biomedicinsk vetenskap. Vi är mycket stolta över att vi har beviljats dessa medel, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap och forskningsledare inom epidemiologi.

Karlstads universitet har tillsammans med Swetox beviljats nästan 60 miljoner från EU inom ramen för Horizon2020.

Swetox är ett center för tvärvetenskaplig forskning och utbildning inom toxikologi och relaterade vetenskaper. Centret är ett samarbete mellan elva svenska universitet, där Karlstads universitet är ett av de deltagande universiteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".