Skolmat. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix.
Var tionde elev väljer bort skolmaten, enligt siffror från Skolmatens vänner. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix.

Få kommuner följer rekommendationerna för skollunch

"Det är ju olyckligt"
1:15 min

Livsmedelsverkets rekommendationer om när skolelever ska äta sin skollunch är mellan 11 och 13. Trots att många kommuner har skrivit in detta i sin kostpolicy så är det inte många som följer det.

Detta framkommer efter en rundringning som P4 Värmland gjort till kommunerna i länet.

– Att man har så tidiga luncher kan ju innebära att man inte äter en ordentlig frukost eftersom man tänker att man snart får lunch. Då kommer man i i fel rutiner kring måltiderna och det är ju olyckligt, säger

Eva Sundberg som jobbar på livsmedelsverket.

Straffet blir ju då att orken och energin inte finns hos eleverna på eftermiddagen när man äter för tidigt.

I två år har rekommendationerna funnits att inte börja servera skollunchen för tidigt. Många kommuner har som mål att följa råden medans andra kommuner har struntat i att ens skriva in det i sin kostpolicy. Under 2015 kommer livsmedelsverket göra en utvärdering på vad kommunerna tycker om rekommendationerna.

– Vi har även planer på att göra en kartläggning både kring detta och annan fakta vad gäller bland annat skollunchen, säger Eva Sundberg.

Arbetet från Livsmedelsverkets sida fortsätter för att se till att skollunchen används på bästa sätt.

– Detta är ju för att vi ska få en bra skola och ta tillvara på skolmåltiderna som är en fantastisk resurs vi har, avslutar Eva Sundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".