Gunnar Glöersen med ett domslut i handen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Gunnar Glöersen med kammarrättens domslut i handen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Det blir licensjakt på varg

Gunnar Glöersen: "Det handlar om jaktens framtid"
1:31 min

Kammarätten upphävde idag förvaltningsrätten beslut att stoppa vargjakten.

– Det enda som krävs nu är att länsstyrelsen tar ett formellt beslut om att starta upp jakten igen. Jag förutsätter att det sker redan i eftermiddag eller ikväll, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet.

Beskedet idag innebär att redan imorgon fredag är det ok att inleda jakten på totalt 24 vargar i Värmland (och tolv i Örebro län)

I ett pressmeddelande skriver Kammarrätten i Göteborg

"Kammarrätten har inte uttalat sig om själva jakten – bara om möjligheten att överklaga Naturvårdsverkets beslut. Kammarrätten konstaterar att ett sådant beslut som Naturvårds­verket har fattat inte får överklagas. Därför har det inte varit möjligt för Förvaltningsrätten i Karlstad att pröva det överklagande som domstolen fått in. Och det har inte heller varit möjligt för förvaltningsrätten att stoppa den licensjakt på varg som de båda länsstyrelserna har beslutat om och som Naturvårdsverket menar är riktig".

Beslutet i kammarrätten kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Den här frågan handlar inte bara om att få skjuta 24 vargar. Det handlar om jaktens framtid. Många människor brinner för jakten och har det som intresse. Det har varit hotat om vi inte kunnat reglera vargstammen, säger Gunnar Glöersen.

Var det ett väntat beslut?

– Jag har varit i den här branschen så länge att jag upplevt många beslut som gått oss emot. Jag var väldigt nervös idag, men allt talade för att Jägareförbundet skulle ha rätt i den här frågan, säger Glöersen.

Fakta: Vargar och vargjakt

- I slutet av förra vintern fanns cirka 370 vargar i Sverige. Nu finns förmodligen fler än 400, med fjolårets ungar.

- En stor del av stammen, cirka 175 vargar, finns i Värmland. Därefter följer Dalarna och Örebro län med uppemot 80 respektive 70 vargar.

- I dessa tre län gav länsstyrelserna klartecken för licensjakt på sammanlagt 44 vargar.

- Besluten överklagades till Naturvårdsverket, som stoppade jakten i Dalarna, men gav klartecken i de två andra länen.

- Klartecknet som gavs till licensjakt i Värmland och Örebro län stoppades i sista stund av förvaltningsrätten i Karlstad.

- Förvaltningsrätten ansåg i sitt inhibitionsbeslut att det fanns skäl att undersöka om en ändrad beslutsgång för vargärenden, som bland annat gäller möjligheten att överklaga, är i samklang med EU-direktiv.

- Inhibitionsbeslutet överklagades av bland andra Jägareförbundet till kammarrätten i Göteborg.

(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".