Kammarrätten: "Fel att stoppa vargjakten"

Kammarrättspresidenten: "Det finns ett förbud mot att överklaga och det förbudet gäller"
3:00 min

Det var fel att stoppa licensjakten på varg som förvaltningsrätten hade beslutat om. Det beskedet kom Kammarrätten i Göteborg med idag.

Det var sent i fredags eftermiddags som bland annat länsstyrelserna i Värmland och Örebro samt två jägarorganisationer överklagade förvaltningsrättens beslut om att stoppa licensjakten på varg till kammarrätten i Göteborg.

- Kammarrätten har kommit fram till att det finns ett förbud mot att överklaga och det förbudet gäller. Det betyder att förvaltningsrätten gjorde fel som inhiberade den jakt som var beslutat av i grunden länsstyrelsen och som sen också naturvårdsverket hade prövat säger Dag Stegeman kammarrättspresident på Kammarrätten i Göteborg.

Hur har man resonerat?

- De bestämmelser som styr säger konkret att det finns ett förbud mot att överklaga i ett fall av det här slaget, när det är länsstyrelsen som har fattat beslutat om en jakt i grunden och det sen har överklagats av naturvårdsverket. Det finns som kammarrätten har kommit fram till inte heller något stöd i Eu-rätten som gör att man trots det här överklagande förbudet i svensk rätt ändå skulle ha möjlighet att överklaga och därmed som kammarrätten har kommit fram till är saken klar.

Licensjakten av varg kan återgå nu?

- Det blir konsekvensen av att det inte går att överklaga ett sådant här beslut.

Går det här beslutet att överklaga?

- Den möjligheten finns att överklaga kammarrättens domar vidare till högsta förvaltningsdomstolen. Det återstår att se om någon gör det, säger Dag Stegeman, kammarrättspresident i Kammarrätten i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".