Cecilia Broström Tunér på Medborgarskolan. Foto: Hedvig Nilsson
Cecilia Broström Tunér på Medborgarskolan. Foto: Hedvig Nilsson

Medborgarskolan ska lära invandrartjejer att simma

"De vill inte delta när det är pojkar i bassängen"
5:37 min

Medborgarskolan i Värmland ska dra igång gratis simundervisning för invandrartjejer i en mansfri miljö. Orsaken är att allt fler skolflickor inte vill delta i skolans simundervisning och därmed riskerar att inte få betyg i idrott.

I flera år har Medborgarskolan i Värmland arrangerat simundervisning för invandrarkvinnor. Efter förfrågningar från lärare, föräldrar och tjejer själva, kommer man nu göra motsvarande för tjejer som inte är med på skolans simlektioner:
- Framför allt beror det på att de inte vill delta när det är pojkar med, eller manliga simlärare, berättar Cecilia Broström Tunér på Medborgarskolan.
Att tjejerna inte lär sig simma i skolan kan också bero på vattenskräck, på grund av ovana vid vatten eller traumatiska upplevelser. För att få betyg i idrott krävs att man kan simma 200 meter bröst och 50 meter på rygg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".